Doel 3: dusdanig creatief zijn dat ik zonder sturing een doordacht horeca concept neer kan zetten. 

 

Bij mijn huidige baan werk ik in het magazijn van een catering/concept designer bureau genaamd TasteMore. Zij leveren totaal belevingen voor grote evenementen van Unilever, Friesland Campina, Albert Heijn en diverse partijen zoals bruiloften en feesten. Daarnaast ontwerpen ze stands voor beurzen zoals Horecava en Horecatel.

Actie 1: decoreren

Mijn huidige positie is in het magazijn waar ik lijsten krijg met alle spullen die ze nodig hebben voor een partij en deze klaar zet. Hierbij pak ik vaak ook de decoratie die ze nodig hebben. Een voorbeeld is “Aziatische decoratie”. Vervolgens ga ik deco uitzoeken die volgens mij daar bij passen. Voor mijn leerdoel van creativiteit heb ik gevraagd om mee te mogen gaan naar partijen om te helpen decoreren.

 

Door zelf te gaan decoreren ben ik erachter gekomen dat ik veel spullen mee gaf die niet in het thema paste. Om te zien of iets werkt moet je het in het geheel zien. Ook heb ik geleerd dat kleine items de ruimte af kunnen maken. Zo gebruik je grotere items om de sfeer te bepalen en vul je dit aan met kleinere details om het speciaal te maken. Ook is overleggen met de klant erg belangrijk.

Sommige klanten laten je heel vrij en vinden bijna alles goed en sommige klanten hebben precies in hun hoofd hoe ze het willen. Deze principes kan ik goed gebruiken tijdens mijn stage waarbij ik een soortgelijke aanpak zal moeten gebruiken.

 

Actie 2: sfeerbeelden in offertes

Aangezien de afstemming met klanten erg belangrijk is ben ik bij TasteMore mogen gaan helpen met de offertes die naar klanten gestuurd worden. In de offerte proberen wij om sfeerbeelden te verwerken zodat de klant een goed idee heeft over hoe de partij eruit zou komen te zien. Hierbij gebruiken wij  foto’s van de kleding van de bediening, eten, meubels en decoratie. Doordat ook tasteMore zijn eigen stijl heeft zijn deze foto’s van vorige partijen in overvloed beschikbaar. Echter wordt wel geprobeerd om op elke partij een unieke beleving te geven. Dit kan zijn in de vorm van een showstopper of een extra unieke dienst zoals thee cocktail bar of een magnum topping station waarbij gasten hun eigen magnum kunnen voorzien van een laag chocolade.

 

Actie 3: Kookboeken lezen

Om mijn creativiteit voor eten verder te ontwikkelen is het belangrijk om de basis te kennen voordat je zelf gaat experimenteren. Daarom heb ik ervoor gekozen om het kookboek Smaak & Techniek aan te schaffen van Naomi Pomeroy. Dit boek bestaat uit 140 recepten waarbij ze verschillende basis technieken gebruikt die van een thuis kok je meer de professionele kant op kan duwen. Zo is het boek ingedeeld in hoofdstukken zoals, voorgerechten, soepen salades, groentes, verschillende vleessoorten etc.

Het fijne aan dit boek is dat alles precies is uitgemeten tot 1/12 eetlepel zout. Volgens Naomi is dit de enigste manier om precies te leren hoe de smaken horen te zijn. Nadat je dit onder controle hebt kun je natuurlijk zelf aan de slag met je creativiteit. Het boek is zo opgebouwd dat je steeds nieuwe technieken leert om toe te passen. Zo begint Naomi met sauzen omdat je hier veel smaak in op kunt bouwen en het is een makkelijke manier om je gerecht iets speciaals te geven. Volgens Naomi kun je met sauzen leren om smaak op te bouwen. Ik heb heel het boek gelezen in combinatie met het maken van gerechten.   

 

Actie 4: Koken

Deze actie sluit bij actie 3 aan. Om de gerechten te snappen zullen ze gekookt moeten worden. Zo kom je erachter op je een bepaald recept kunt maken. Tijdens het koken bevindt zich een belangrijk leer proces. Zo is geen enkel ingrediënt hetzelfde, misschien lukt een gerecht niet meteen. En dan is het aan jou om erachter te komen wat er fout ging en wat je beter kunt doen. Zo heb ik geprobeerd om de Crème-fraîchetaartje van bladzijde 62 te maken. Hierbij had ik het deeg niet voldoende laten rusten waardoor het deeg niet luchtig werd. Hier moest ik achter komen door op internet te zoeken naar de werking van de ingrediënten. Door deze fout weet ik wel wat het doel van het rusten is. Door de basis van koken te begrijpen zal het makkelijker zijn om te helpen met het verzinnen van gerechten voor het ontwikkelen van een menu. Omdat het boek weinig totaal gerechten bevat heb ik kunnen oefenen door gerechten uit het boek samen te voegen.  Ik heb ongeveer twee keer per week een recept uit het boek gemaakt als onderdeel van het eten.

 

Actie 5: Stage Nostradamus

Tijdens mijn stage ben ik bezig geweest met het ontwerpen van twee nieuwsbrieven. Deze moesten ontworpen worden, geschreven en vormgegeven. Hiervoor is deskresearch uitgevoerd en vervolgens toegepast op de nieuwsbrief. Het schrijven van een tekst bleek erg lastig te zijn. Je moet kort maar krachtig zijn maar met makkelijk leesbare teksten. Tijdens het proces is er veel overlegt met de stagebegeleider van Nostradamus. Wat ik geleerd heb bij Nostradamus kan ik goed toepassen bij het ontwerpen van flyers en teksten voor op de website. Daarnaast weet ik nu hoe ik zelfstandig een Nieuwsbrief kan vormgeven en ontwikkelen.

 

Reflectie

Nu ik heb gezien hoe leuk creativiteit kan zijn, als je maar iets vindt wat leuk is om te doen. Dankzij de verschillende mogelijkheden heb ik kunnen zien hoe creativiteit zich in bijna elk proces verstopt. Ik ben niet langer bang voor creativiteit. Dit heeft met mijn zelfvertrouwen te maken. Doordat ik meer zelfvertrouwen heb ontwikkeld ben ik minder bang om fouten te maken. Aangezien creativiteit bijna nooit in 1 keer goed is, zal ik nog veel fouten maken.

Volgend jaar ga ik deze lessen en ervaring toepassen in het uitvoeren. Samen met de lessen van jaar 1 heb ik zin om nieuwe concepten te verzinnen en alles wat daar bij komt kijken. Ik ga mijzelf aanleren dat niet altijd alles in een keer kan lukken maar dat je moet leren van je fouten. Zoals Charles Darwin heeft gezegd..........

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb